• Fogfehérítés: milyen eredményre számíthatok?

    Fogfehérítés: milyen eredményre számíthatok?

    A fogak alapszíne adottság, természetesen vannak eleve fehérebb és vannak sötétebb árnyalatú foggal élők. Az évek során azonban a rendszeres és alapos fogmosás ellenére is elszíneződik, változik az eleve adott alapszín, mivel egyre több lerakódás halmozódik fel a zománcban. Az életkor előrehaladtával az elfogyasztott élelmiszerektől és italoktól is sötétedik a fogak színe, különösen a kávé és a tea, a vörösbor, a kóla, a készételekben található mesterséges színezékek, de olyan természetes, élénk színű táplálok mint a répa, vagy a cékla is hozzájárul a folyamathoz. A fehér fogak ellensége a cigaretta, mivel a nikotin barna lerakódást hagy maga után a fogak felszínén, kátrányos és nikotinos fogkövek képződnek, ami a fog elszíneződéséhez vezet.

    Ha valakinek eleve sötét az alapszíne, az csodákat nem várhat, természetesen ez esetben is világosodik több árnyalatnyit a fog, de kevésbé látványos a végeredmény mint egy világos alapszínnel rendelkező páciens esetében, akinél 6-8 árnyalattal fehérebb lehet a fog az eljárás végén.

    Sajnos nagyon nehéz világosítani a fogat, amelyre szürkés, barnás, csíkokban megjelenő elszíneződés jellemző. Ilyen probléma antibiotikum (tetraciklin) szedése miatt, vagy gyermekkorban történt doxiciklin, vagy tetrán adagolása következtében alakul ki. Mivel a hagyományos fogfehérítési módszerek ilyenkor kevéssé, vagy egyáltalán nem hatásosak, javasolt inkább héj felhelyezése a fogra.

    Leave a reply →

Photostream