• 15 FEB 14

  Üvegcsonk készítés

  Ez a találmány egy új lehetőséget biztosít Önöknek, fix pótlás készítésére olyan esetekben is, melyet ez idáig csak kivehető fogpótlással oldhattak meg.

  A találmány lényege, hogy egy megtámasztást biztosít a fogmű részére anélkül, hogy a nyálkahártyát vagy az alatta levő csontszövetet károsítaná. Az üvegcsonk alatt a csontszövet sorvadása nem figyelhető meg sőt, megerősödik, melyet – hat hónappal később – az adott területről készített rtg felvétel is bizonyít. Az alkalmazott anyag egy különleges összetételű üveg, mely 13 év kísérlet, és 25 év tapasztalat eredménye. Az anyag szövetbarát, kiváló öntisztulással rendelkezik, fogtechnikai szempontból könnyen megmunkálható.
  Az üvegcsonk alkalmazása esetén nyeregszerűen fekszik rá a gerincre, általában akkora területet lefedve, mint az eredetileg azon a helyen elhelyezkedett fog okkluzális felszíne volt. Természetesen ezt befolyásolják a jelenlegi anatómiai viszonyok, de általában elmondható, hogy egy üvegcsonk 5-10 mm hosszban és 5-8 mm szélességben fekszik fel. A jó üvegcsonk készítésének alapvető feltétele a tökéletes minta.

  Az ilyen eljárással készített fogpótlás, semmilyen egyéb ( sebészeti ) beavatkozást nem igényel – hasonlóan egy hídpótlás elkészítéséhez – és egy új fogsor használatával járó kellemetlenségeket sem okoz. Az üvegcsonk csak tengelyirányú nyomás elviselésére alkalmas, az oldalirányú erőket igyekezni kell kiküszöbölni. Nagyon jó tapasztalataink vannak az implantátumokkal együtt történő alkalmazásra, mert lényegesen csökkenthető rágáskor, az implantátumot terhelő erő és lehetőség van a fogmű néhány taggal való kiterjesztésére. Azzal, hogy az implantátumot és az üvegcsonkot együtt alkalmazzuk, elérhető, hogy akár 80 % -kal csökkentsük az implantátumot terhelő rágóerőt és ezzel megnövelhetjük a fogpótlás élettartamát.
  Az üvegcsonkos megoldás minden esztétikai kívánalomnak megfelel, mert kombinálható fémmel, műanyag vagy porcelán leplezéssel. Nagy előnye a részleges kivehető fogpótlásokkal szemben, a megoldás egyszerűsége. Nincs szükség kapcsokra, csúsztatókra és egyéb elhorgonyzásokra, nem károsítja a meglévő fogazatot és a paradontiumot, nem süllyed, valamint nem jelentkeznek a kivehető fogsorokkal kapcsolatos kellemetlenségek. Nem utolsó sorban megkíméli a pácienst a kivehető fogsor okozta lelki konfliktustól. Nagy előnye az is, hogy egymással szemben is lehet alkalmazni (alul-felül) .

  Hogyan és hova lehet alkalmazni?

  1. Egy és kétoldali sorvégi hiány esetén, tökéletesen begyógyult foghúsra (nyeregre) minimum hat hónap az utolsó foghúzástól számítva. Ha kihúzott fog mellé akarunk csonkot helyezni, akkor is ki kell várni a hat hónapot, mert a nyereg formája a sebgyógyulás folyamán megváltozik és a csonk elemelkedik.
  2. Egyoldali sorvégi hiány esetében ahány fogat előkészítünk, annyi fogat pótolhatunk. Ajánlatos 3 fogat lecsiszolni, de minimum 2 szükséges.
  3. Két erős, egészséges szemfog esetében lehet körhidat készíteni csonkokkal együtt. Ekkor csak a hatosok vonaláig terjesztjük ki a pótlást, a hetesekig sohasem!!!!
  4. Még erősebb a körhíd, ha az összes, vagy egy pár frontfog is jelen van és ezt is bevesszük hídba, de ebben az esetben is csak a hatosig terjeszthetjük ki.
  5. Ha mind a négy egészséges frontfog jelen van, úgy alul és felül a hatosokig üvegcsonk alátámasztással lehet körhidat készíteni, a szemfogak nélkül.
  6. Szemfogak nélkül három metsző esetében ellenjavallt a körhíd készítése.
  7. Distalisan semmilyen esetben nem készíthetünk az üvegcsonkon túl szabadvégű hidat.
  8. Unilateralisan vagy körhídként, egymással szemben (hatosok) alul-felül lehet alkalmazni üvegcsonkot.
  9. Nagy fesztávolságú hidak esetében, középen lehet mint támasztékot az üvegcsonkot alkalmazni.

  Nyomatékosan felhívom a figyelmet a helyes artikuláció alkalmazására, mert ellenkező esetben ha a pótlás emel, az üvegcsonk alatt a gingiva begyullad, tehát a ragasztás után artikulációs papírral ellenőrizzük.Ellenjavallat: Túl mély harapás esetén ha nincs elég hely, vagy ha az antagonista fog kiemelkedett az artikulációs síkból, a pillérfogak valamilyen paradontális elváltozásai. Mozgó vagy csontmag nélküli gerincre nem alkalmazhatunk üvegcsonkot.

  Szeretném a fentiekről elmondottakat igazolni a „Johan Béla” Országos Közegészségügyi Intézet vizsgálati jegyzőkönyvével, amelyet 1996. augusztus 29-én 7013-96/96 sz. adott közre, a FPÜ ( fogpótló üveg ) jelzésű fogászati protézisekhez használható üvegcsonk kémiai és toxikológiai vizsgálatáról, amelynek eredménye „Nagytisztaságú üveg”. Ugyanakkor Prof. Dr. Kerényi Tibor a SOTE professzora, Központi Honvéd Kórház Pathológiai Osztály osztályvezető főorvosa vizsgálatai alapján, sem citológiai sem histológiai elváltozásokat nem idéz elő.

  A fenti kémiai, toxikológai és pathológiai vizsgálatok eredménye, valamint a 25 év gyakorlata és a számos sikeres fogpótlás, melyek önállóan és kombinálva implantátumokkal azt bizonyítják, hogy az alkalmazása megbízható, sokkal eredményesebb, mint egy kivehető részleges fogsor. Ezen üvegcsonkok tudományos elkészítéséhez hozzátartozik egy új szögmérő készülék, melynek alkalmazásával tökéletes szögbeállítás érhető el, szintén saját találmány és amellyel más egyéb technikai megoldást is lehet alkalmazni a fogtechnikai gyakorlatban. 2003. évtől világszabadalmi védettséget élvez.

  Paizs György
  feltaláló
  Tel.: +36-30/469-3026

Features